Generální partner
Světlý režim
22. červen 2017

Gibala: Máme tady ještě nevybroušené diamanty

MFK Karviná to není jen prvoligový A-tým, ale samozřejmě také dravé mládí. Celou mládež má tzv. „pod sebou“ Petr Gibala, který zároveň trénuje ligové dorostence U19. Jak si vedly mládežnické týmy v právě skončené sezóně, a jakými největšími talenty klub disponuje?
Asi nejsledovanější mládežnický tým má za sebou náročnou sezonu. Starší dorost U19 bojoval až do posledního kola o setrvání v soutěži a podařilo se.  Co vám celý soutěžní ročník ukázal?
Ukázal nám, s čím můžeme do budoucna počítat. Už nyní pracujeme na příchodech nových hráčů, kteří by tým zkvalitnili a zároveň, aby zůstal zachovaný zdravý charakter. Devatenáctka se příliš nezmění, končí asi jen pět kluků ročníku 1998. Musíme především najít lídra týmu, toho jsem postrádal.

Co vám ukázaly kategorie mladšího dorostu U17 a U16?
Tady si můžeme říct, že cíl v podobě postupu do jarní fáze TOP9 byl splněn. Měli jsme ještě jeden cíl a to bylo postoupit v letním turnaji nazvaném Memoriál Vlastislava Marečka do semifinálové fáze, čímž by byly zajištěny kvalitní zápasy během zimní přípravy. To se bohužel nepodařilo, ale nakonec se podařilo vyjet na herní soustředění do Prahy a utkat se s kvalitními týmy.

Jste spokojený s výkony ve zmiňované skupině TOP9?
Předně musím říct, že do téhle skupiny určitě patříme. A jestli jsem spokojený? Asi ano, protože ten půlrok nebyl snadný. Oba týmy trápilo neuvěřitelné množství zranění a nemocí hráčů. Tím byl samozřejmě omezený tréninkový proces a to se projevovalo i na kvalitě samotných zápasů. Trenéři U17 půjčovali kluky do devatenáctky, kluci ze šestnáctky tedy museli chodit do sedmnáctky a šestnáctka si zase půjčovala kluky z žáků. To ovšem vnímám jako plus. Kluci si osahali dorostenecký fotbal a rozhodně se v něm neztratili. Nakonec skončil tým U17 šestý a tým U16 osmý. Při všech výše zmíněných problémech to považuji za velmi dobrý výsledek.

Rozhodně největšího úspěchu dosáhli starší žáci U14, kteří skončili druzí v nejvyšší soutěži na Moravě a ve Slezsku. Může to být příslib do dalších let?
Určitě může, ale viděl jsem tam velké rozdíly ve výkonech jednotlivých hráčů. Pár kluků vynikalo, ale zbytek musí přidat. Pevně věřím, že se to podaří kvalitním tréninkovým procesem i podmínkám, kterými v klubu disponujeme od licencovaných trenérů, přes zázemí až například po tréninkové plochy. Ovšem velkou motivací by měla být i budoucnost, za pár let se některý z nich může prosadit třeba až do A-týmu. Příkladem za všechny je Ondřej Lingr, který teď končí v dorosteneckém fotbale, ale už má za sebou první starty v nejvyšší soutěži, debutoval proti pražské Spartě. To je obrovský úspěch. Mezi další úspěchy řadím ještě postup B žáků z Krajské soutěže do Krajského přeboru. Kluci budou jezdit po celém kraji, konfrontace to bude jednoznačně užitečná a přínosná i pro méně vytěžované hráče z A-týmů jednotlivých žákovských kategorií.

Můžete jmenovat největší talenty, které v klubu máte a pracujete s nimi?
Několik nevybroušených diamantů tady máme. Konkrétně jde o Jana Holzera, Martina Vlachovského nebo Kristiána Kaczmarczyka. Ti v této sezoně nakoukli do mládežnických reprezentací a nevedli si vůbec špatně. Budeme s nimi dál pracovat a starat se o ně, aby to jednou někam dotáhli. Ovšem nezapomínáme na žádného mladého fotbalistu, všichni totiž hrají za náš klub. 
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo