Generální partner
Světlý režim
16. červenec 2011

Mladí hráči se v U19 jevili slibně

Minulou sezonu z pohledu mládežnických družstev definitivně uzavřeme hodnocením z pohledu nejstarší kategorie, týmu U19. Ten na jaře převzala trenérská dvojice Mašlej – Gibala a dovedla jej ke konečnému třináctému místu v tabulce druhé ligy.

Po nepříliš zdařilém podzimu se karvinští hráči na jaře výkonnostně zvedli, přestože v tu chvíli již byla známa skutečnost, že ze soutěže nebude nikdo sestupovat kvůli plánované celostátní reorganizaci v mládežnických složkách.

„Na to jsme ale nechtěli spoléhat, chtěli jsme se umístit co nejvýše. V následující sezoně v týmu zůstávají hráči ročníku 1993, ale spousta jich hrála za tento tým už na jaře, takže zkušenosti se soutěží mají. Postupně jsme k nim přidávali kluky o rok mladší a někteří se jevili velmi slibně, jako například Blaho, Káňa, Hanzel či Roman,“ poznamenal Petr Gibala, šéftrenér Sportovního centra mládeže v Karviné.

Dva po sobě jdoucí ročníky se budou v týmu U19 prolínat i v sezoně nové. „Máme teď v týmu zhruba dvacet lidí, ovšem změny budou. Devatenáct let je totiž v životě fotbalisty dost kritická doba, kdy ne každý u fotbalu vytrvá a obětuje mu to, co by sám potřeboval k udržení výkonnosti a hernímu posunu. Fotbal je holt řehole a někdo ji podstoupí, zatímco jiný ne,“ pokrčil rameny Gibala, jemuž příprava na novou sezonu začala právě v těchto dnech.

On sám hodnotí uplynulou sezonu pozitivně. „Úkol neskončit na sestupových pozicích byl splněn a doplňující cíl zapracovat do kádru mladší kluky jsme splnili také. Je dobře, že se nám už poštěstilo poslat do tréninkového procesu s muži dva výjimečné talenty Legierského a Puškáče, který strávil jaro v olomoucké Sigmě,“ pochvaloval si Gibala.

Zlom pro karvinské mladíky představovala v jarní části sezony porážka v Hlučíně. Do té doby si totiž připsali v pěti kolech deset bodů a opustili nebezpečné pásmo sestupu. Po Hlučínu už dávali trenéři Mašlej s Gibalou příležitost mladším ročníkům a ty starší „povýšili“ do juniorky nebo tréninkového cyklu s muži. „To se ale týkalo minima hráčů. Ročníky 92 nám v Karviné po minulé sezoně nezbyly, hráči se vraceli do klubů, odkud jsme je předtím postahovali,“ vysvětlil Gibala.

A jak se mu s týmem, se kterým byl úzce spojen tři roky, spolupracovalo? „Pracovalo se mi dobře. Nejen s klukama, ale i Petrem Mašlejem. Šlo vidět, že své poznatky dokázal vhodně přenést do tréninků i do samotné hry, vytvářel na hráče pozitivní tlak, po kterém se plně koncentrovali na své výkony a to šlo také vidět na zlepšených výsledcích. Třeba na těch s Baníkem nebo Slováckem, které jsme dokázali porazit,“ připomněl Gibala.

A kdo z hráčů na něj udělal za tuto dobu největší dojem? „Všichni hráči se snaží v rámci možností. Kdo ale jde cílevědomě za svým cílem a podřizuje fotbalu opravdu vše, to je Kuba Legierski, který již poprávu dostává šanci mezi muži. Z místních hráčů se jeví slibně například Adam Maryniok, ale nikde není psáno, že ještě někdo nevyskočí. Pokud si kluci udrží tréninkovou morálku, mohou někam dojít,“ myslí si Gibala, který nezapomněl poděkovat ani dalším trenérům dorosteneckých celků.

„Sluší se pochválit všechny trenéry dorosteneckých týmů za jejich výbornou práci. V situaci, v jaké jsme se v polovině jara ocitli, tedy nucenému posunu ročníků do starších kategorií vzhledem k plánované reorganizaci, si navzájem vycházeli vstříc a odvedli maximum,“ poděkoval trenér Petr Gibala.

Od nové sezony převezme dorostenecký tým do 19 let trenérské duo Radomír Korytář (hlavní kouč) a Zdeněk Jelínek. „Doufám, že to oběma bude šlapat a že se tým začne pohybovat v horní polovině tabulky. Máme zde v Karviné výhledově velké plány, mezi kterými figuruje vstup mezi celorepublikovou mládežnickou elitu,“ nastínil cíle pro nejbližší ročníky v této věkové kategorii šéftrenér Gibala.

Tým U17 povede v další sezoně Jindřich Dohnal s Richardem Benešem, kteří odvedli za poslední roky u dorosteneckých družstev obrovský kus práce.













Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo