Generální partner
Světlý režim
26. září 2012

Skauting u mládeže je velmi důležitý, říká Gibala

Přinášíme článek o mládeži MFK OKD Karviná, který vyšel v zápasovém zpravodaji k utkání s Táborskem. Šéftrenéra SCM Petra Gibalu jsme požádali o charakteristiku a zhodnocení jednotlivých dorosteneckých celků našeho klubu.

„Odrazem naší práce je a bude fakt, zda se dorostu U19 podaří postoupit do nejvyšší soutěže staršího dorostu. To už je celorepublikové měření sil s těmi nejlepšími. Druhou věcí je mít kvalitní základnu. To znamená buď si vychovat vlastní odchovance, anebo na základě kvalitního skautingu tyto hráče přivést do našeho klubu v jakékoliv kategorii a následně je uplatnit v seniorském fotbale,“ vysvětlil Petr Gibala.

Ještě jedno téma zmínil - brankáře. „Musím ještě říct, že mě těší úroveň našich gólmanů, která je ve všech kategoriích velice slušná a určitě mají velké předpoklady do budoucna,“ zmínil Gibala a následně rozebral všechny tři dorostenecké týmy.

Starší dorost U19

Prioritou tohoto týmu je jednoznačně postup do celostátní ligy staršího dorostu. Už v minulých ročnících jsme se o to snažili. Nejblíže k němu jsme měli v minulém ročníku. Bohužel to nevyšlo, když jsme nezvládli závěr soutěže a předstihl nás Fotbal Frýdek-Místek, který však neuspěl v následné baráži. Honza Pánik, který tento týden společně s Petrem Mašlejem převzal A tým, velmi dobře s klukama do sezóny vykročil. Na druhou stranu je potřeba říct, že celý soutěžní ročník je dlouhý a výkony hráčů jsou střídavé a je velice důležité, abychom vždy dokázali před mistrovským utkáním poskládat družstvo dle aktuální formy jednotlivých hráčů. V našem středu jsou fotbalisté, kteří mají reprezentační zkušenosti a mělo by to být na hřišti znát. Jedná se o trojici Jakub Legierski, Lukáš Kurušta a Jakub Fulnek. Fulnek patří do širšího kádru a Legierski s Kuruštou se ve svých výběrech drží pravidelně a dostávají pozvánky.

Mladší dorost U17

Tento tým je podle mě hodně ofenzivně laděný. Momentálně se nachází na třetím místě tabulky soutěže SCM U17. Už minulý rok byl tento tým konkurenceschopný s těmi nejlepšími mančafty typu Jihlava, Slovácko, Sigma Olomouc. Takže prozatímní výsledky mě nepřekvapují. Tito kluci mají svou kvalitu, což dokázali potvrdit třeba na Zbrojovce Brno nebo doma se Sigmou. Škoda nepovedeného zápasu na Slovácku, ale to se stane každému. Malinkou slabinku vidím ve hře dozadu. Chtělo by to zapracovat na defenzivní činnosti celého týmu. Do tohoto ročníku jsme přivedli z Hlučína Lukáše Kalouse, který má všechny předpoklady k velkému fotbalu. Zamýšleli jsme s ním pozici stopera, kde by hru určitě zkvalitnil, ale trenér Štěpánek usoudil, že na tomto postu by zcela jeho kvality a dovednosti nevynikly. Kvalita na míči, dynamika a rychlost to jsou atributy, které se daleko lépe využijí ve středové ose. Tam má více možností práce s míčem a může být kreativnější a pro soupeře nebezpečnější. Zajímaví hráči jsou určitě Duda, Moskál, Molnári, Puchel, již zmiňovaný Kalous a další. Tým to je opravdu kvalitní.

Mladší dorost U16

Stejně jako U17, tak i tento náš dorostenecký tým převzal nový trenér. Konkrétně Roman West, který je cílevědomý, přímočarý a dostatečně zkušený. Navíc se nám konečně k tomuto družstvu povedlo sehnat asistenta z našich řad - Patrika Mašleje, který ho bude doufám dobře doplňovat. V tomto týmu bylo během jednoho roku nejvíce hráčských změn, a to když trenér Laslop přivedl do týmu hráče Kubienu, Marečka a Blanika. Před touto sezónou společně s Romanem Westem přivedli další čtyři nové a kvalitní hráče, kteří nastupují v základní sestavě. Jedná se o Žigu, Pavelku, Seidlera a Pavlíka. Samozřejmě potřebují nějaký čas na sehrání, musí se dostat na stejnou vlnu s trenérem Westem. Ofenzivní činnost vykazuje lepší úroveň než defenziva, kde vidím rezervy, stejně jako u týmu U17. Je to o neustálé práci na hřišti a také o velice důležitém skautingu. Ale to se týká samozřejmě celé mládeže.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo