Generální partner
Světlý režim
6. prosinec 2017

ROZHOVOR Z BULLETINU - Patrik Le Giang

Přinášíme doslovný přepis rozhovoru s gólmanem Patrikem Le Giangem, který vyšel v klubovém bulletinu MFK Karviná při příležitosti utkání s Bohemians Praha 1905
Skromný a věčně dobře naladěný člověk se zajímavými názory na život. To je pětadvacetiletý brankář Patrik Le Giang.

Patriku, v létě jste přicházel do Karviné z druholigové Vlašimi, které jste vlastně stále její hráč, jako gólman číslo dva – měl jste krýt hlavně záda Martinu Berkovcovi a sbírat zkušenosti.  Mám ten pocit, že „jedete“ nad plán. Odchytal jste čtyři prvoligové zápasy, navíc proti Slavii nebo Plzni. Čekal jste to?
Začnu do začátku. Z Žiliny jsem odešel, protože jsem nebyl vnitřně naplněný. Kývl jsem na nabídku Vlašimi s tím, že bych se rád do roka vrátil chytat někde nejvyšší soutěž. Jenže Vlašim se chytila, udělali jsme pod koučem Haškem super šňůru, z které nakonec rezonovalo neskutečné čtvrté místo ve FNL, ale já odchytal dohromady pouze tři zápasy. Proto vyhlídky na posun do první ligy nebyly nejlepší. Když se však naskytla možnost jít do Karviné, moc jsem neváhal.

Jenže tady jste také přicházel jako dvojka.
Máte pravdu, ale šel jsem do nejvyšší soutěže. To byla moje motivace, posunout se výš po sportovní stránce. Na náhody nevěřím, asi to tak mělo být. Karviná pro mě byla velká výzva, navíc mě neznal trenér Weber, ale dostal reference od trenéra brankářů Braňa Rzeszota, s kterým se znám z Žiliny. Sice mě tam nikdy netrénoval, míjeli jsme se. Jenže když jsem byl loni v létě bez angažmá, tak to byl právě on, s kým jsem se individuálně připravoval. Sedli jsme si po všech stránkách a byl to on, kdo mi tehdy řekl, abych se šel do Čech ukázat. Jsem mu za všechno vděčný.

Proti mistrovské Slavii jste si v 10. kole připsal svůj vůbec první ligový start v české lize. Navíc vás fanoušci zvolili hráčem zápasu. Nebylo to pro vás jako sen?
Bral jsem to jako velkou výzvu a chtěl jsem všem dokázat, že mám na to být v kádru A-mužstva a postavit se do brány. Nejvíc jsem to ale chtěl dokázat sám sobě. Tušil jsem, že Martin Berkovec zřejmě bude mít ve smlouvě klauzuli, že nebude moct proti Slavii chytat. Beru to jako asi zatím jeden z nejlepších zápasů dosavadní kariéry. Jen škoda, že jsme prohráli. Ale po zápase jsem měl pozitivní emoce i ohlasy. To vlastně dokumentuje i ta cena hráč utkání – to byla nejkrásnější zpětná vazba (úsměv).

Obecně na lidi působíte velmi mile, kamarádsky, neodmítnete žádost o fotku či podpis. Dá se z toho usuzovat, že právě proto máte velkou základnu fanoušků a příznivců?
Vnímám to, zpětná vazba od lidí je pro mě hodně důležitá. Nikdy neodmítnu žádost o podpis nebo fotku. Proč bych měl? Pro někoho to hodně znamená a mě to stojí pár sekund. Ten zájem o mě a moje názory je nyní větší. Jsem aktivní na sociálních sítích, píší mi hlavně lidé ze Slovenska, ale i tady z Čech a samozřejmě i přímo z Karviné.



V jednom rozhovoru jste zmínil, a to mě hodně zaujalo, že nemáte televizi. Proč?
To je pravda, respektive ji tady v karvinském bytě mám, ale není zapojená. Doma na Slovensku ji nemám vůbec. Hodně čtu a dospěl jsem k tomu, že úspěšní lidé nesledují televizi, ale čtou knihy. Vyzkoušel jsem to a musím říct, že za ty tři roky, co se nedívám na televizi, jsem o nic nepřišel (úsměv). Když se něco potřebuji dozvědět, tak si to zjistím jinak – třeba na internetu. Když se chci podívat na nějaký dobrý film – jdu do kina anebo se podívám na počítači. Mám sociální sítě, kde, jak už jsem řekl na začátku, jsem dost aktivní. Televizi opravdu k životu nepotřebuji. 

Kdo vás sleduje na instagramu, tak ví, že rád vaříte. Ovšem ne obyčejná jídla. Můžete to trochu rozvést?
Jako profesionální sportovec jsem vyzkoušel řadu stravovacích návyků. Vyhovuje mi styl Paleo, tedy strava, kterou konzumovali lidi v době kamenné – maso, ryby, zelenina, zdravé tuky. Jenže v dnešní době potravinářského průmyslu se všechno změnilo, narůstá obezita, civilizační choroby apod. Strava každého člověka hodně ovlivňuje. 

Co pro vás znamená vaření? 
Relax, odpočinu si u toho. Jasně, zajít si do restaurace je pohodlnější, ale když si k vaření najdete cestu, tak vlastně zjistíte, že vás to baví. Navíc víte, co jíte, jaké suroviny používáte. Můžete si u toho rozvíjet kreativitu, to mě moc baví. 

Zhřešíte někdy? Narážím na to, jestli si někdy dáte třeba smažený sýr, omáčky, knedlíky atd.?
Ale samozřejmě, jsem taky jenom člověk, nepřeháním to. Znám svoje tělo a vím, co mu vyhovuje. Zastávám názor, že je důležité být pánem svého těla a zároveň nebýt otrokem jídla.



Zpátky k fotbalu. Dnes nás čeká duel s Bohemkou, kterou vede vámi oblíbený trenér Martin Hašek. Těšíte se na setkání?
Musím říct, že s trenérem Haškem máme i mimo hřiště fantastický vztah. Velmi jsem si ho ve Vlašimi oblíbil a řekl jsem mu, že to je nejlepší trenér, kterého jsem v kariéře měl. Dneska však budeme na devadesát minut soupeři a těším se na ten zápas.

Na závěr se musím zeptat – v Karviné vám končí hostování. Chtěl byste zůstat i na jarní část?
Za sebe říkám ano. Ten půlrok tady byl fantastický, Karviná mi dala šanci chytat ligu, poznal jsem plno výborných lidí i fanoušků. Bude ovšem záležet na dohodě mezi kluby. Ale rád bych zůstal, pravidelně chytal a posouval se sportovně dále.
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905