Generální partner
Světlý režim
26. prosinec 2017

M. Bielan: Reprezentace? Skvělý zážitek

V půlce listopadu absolvoval „stáž“ u reprezentačního týmu do 20 let v rámci turnaje Elite tournament. Jeden z trenérů juniorky MFK Karviná Marek Bielan si týden v reprezentačních barvách užil a poznal, jak to chodí na srazech národního týmu.

Marku, jak se vůbec „urodilo“ vaše týdenní angažmá v roli člena výpravy české reprezentace do 20 let?
Domluvil mi to šéftrenér Sportovního centra mládeže Petr Gibala. Je pravidlem, že na jednotlivé srazy jezdí trenéři z celé republiky v roli pozorovatelů. 

Mohl jste se aktivně zapojit do tréninků?
No jistě. S bývalým vynikajícím stoperem pražské Sparty Jirkou Novotným, který je patronem této kategorie, jsme třeba také suplovali stopery. Byl jsem brán jako třetí asistent a normálně jsem se zapojoval do tréninkového procesu. Bylo to skvělé a velmi inspirativní.

Předpokládám, že jste byl poprvé s reprezentací?
Ano, poprvé a musím říct, že to byl skvělý zážitek. Na vlastní kůži a oči jsem zažil, jak se pracuje na té úplně nejvyšší profesionální úrovni. A nemyslím tím jen trenérskou činnost, ale i péči lékařů nebo masérů.

Byl jste také u chystané taktiky na švýcarského protivníka?
Ano, byl. Je až neskutečně, jak měl trenér Krejčí soupeře do detailu zmapovaného – opravdu klobouk dolů. Navíc hráči v tom zápase taktiku do puntíku dodrželi, a proto jsme také vyhráli zaslouženě 4:1. Pár dnů předem však Švýcarsko porazilo Anglii, s kterou naopak naši kluci neměli takřka šanci. Ale trenér Krejčí ušil taktiku doslova na míru a podařilo se!

Karel Krejčí byl dlouholetým asistentem Pavla Vrby v Plzni i v reprezentaci. Myslíte si, že to pro něj byla velká škola a pomohlo mu to?
Nepochybně. Sám mi říkal, že spojení s Pavlem Vrbou mu po všech stránkách dalo hodně. Můžu říct, že Karel Krejčí je velký profesionál.  Navíc je rodák z Karviné, což mi neustále zdůrazňoval (smích). Povídali jsme si hodně i mimo fotbal a hlavně se mu i dalším reprezentačním trenérům líbilo tady v Karviné na inspekci, kde byli asi dva týdny před reprezentačním srazem. Prošli si stadion, navštívili samozřejmě Regionální fotbalovou akademii Moravskoslezského kraje, která sídlí na Kovoně.



Takže samá pozitiva?
Ano, až tomu zpočátku nechtěl věřit. Ale po příjezdu smeknul klobouk. Zázemí, hřiště, ZŠ Dělnická – je vidět, že vedení klubu v čele s Janem Wolfem udělalo pro fotbal v Karviné neskutečně moc a má to ohlas po celé republice.

Překvapilo vás během srazu něco?
Asi ne, i když možná jen to, jak je všechno nalajnované a do puntíku propracované. Spíš jsem nevěděl, co čeho přesně jdu. Trenéry i patrona Jirku Novotného jsem znal a všichni mě hned vzali meze sebe, toho si cením. Za výhodu považuji, že byli v nominaci Ondra Lingr s Davidem Lischkou, znal jsem i kluky z Olomouce nebo z Baníku. Takže žádné obavy, spíš jsem se těšil.  

Kdyby se v budoucnu naskytla možnost znovu se zúčastnit srazu, váhal byste?
Vůbec ne, jel bych stoprocentně. Každý trenér by si to měl zkusit. Pracuje se tam na nejvyšší možné úrovni v profesionálních podmínkách. Ostatně, tak by to v reprezentaci mělo být.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo