Generální partner
Světlý režim
9. srpen 2018

Soufiane Dramé: Po roce jsem začal mluvit česky!

Francouzský defenzivní hráč Soufiane Dramé má za sebou v dresu MFK Karviná čtyři minuty za ligové áčko a celý zápas za juniorku. V rozhovoru, který se vedl výhradně v češtině, zavzpomínal na začátky v ČR, učení českého jazyka a mnoho dalšího.

Po dvou a půl letech od příchodu do Slovácka se stěhujete do Karviné. Jste rád, že to tak dopadlo?
Ano, protože ve Slovácku jsem nehrával a necítil jsem, že by se to mělo změnit. Věřím, že v Karviné to bude lepší. Hrával jsem převážně za B-tým, potom jsem šel na hostování do Vítkovic. V Ostravě jsem byl rok a půl, první půlrok jsem toho i kvůli zranění moc neodehrál, ale celou uplynulou sezónu už ano. Jdu krok za krokem – nejprve MSFL, potom druhá liga a teď nejvyšší soutěž.

V týmu z Uherského Hradiště jste se ligového zápasu nedočkal, ale v Karviné hned napoprvé ano - čtyři minuty proti Mladé Boleslavi se počítají. Už si vás odchytil kapitán a zároveň pokladník Marek Janečka?
Jo, už jsem musel zaplatit (úsměv). Mám radost, že jsem mohl aspoň na chvíli nastoupit, vůbec jsem s tím nepočítal. Já vlastně nečekal, že budu vůbec v nominaci. Takže super zážitek, jen škoda, že se prohrálo!

Do Karviné dojíždíte z Ostravy?
Ne, bydlel jsem tady těch pár dnů na hotelu, ale asi budu dojíždět. Rád bych totiž bydlel v Ostravě, kde to znám a mám tam i známé. Za ten rok a půl jsem si v Ostravě zvyknul.

Jaká byla vaše první reakce, když vám manažer řekl, že byste měl odejít z domova hrát fotbal do České republiky?
Poslední půlrok ve Francii jsem moc nehrál, byl jsem zraněný. Když se ovšem naskytla možnost odejít do zahraničí, konkrétně do Česka, tak jsem to šel tady zkusit.

Mluvíte opravdu perfektně česky. Jak dlouho vám trvalo naučit se naši řeč?
Rozuměl jsem po půl roce a mluvit jsem začal po roce. Naučil jsem se sám pomocí překladače „google translator“. Donutilo mě se učit česky i proto, že málo lidí mluví u vás anglicky.

V čem je rozdíl žít ve Francii a České republice?
Ve všem (smích). Neříkám, že je tady něco špatně, to vůbec ne. Ale oba národy jsou úplně odlišné. I třeba města jsou jiná - stavby jsou odlišné od těch ve Francii. A musím zmínit také počasí (úsměv). Na jihu Francie, kde bydlím u moře, jsou extrémní mrazy při minus šesti stupních, to už je hrůza. Tady to je celkem běžné. Poprvé jsem navíc v Česku hrál ve sněhu – to bylo něco, opravdový šok.

Francie se necelý měsíc pyšní titulem mistrů světa. Předpokládám, že máte radost a jste hrdý na vaši reprezentaci, je to tak?
Samozřejmě. Volal jsem si s kamarády a ve Francii to bylo všechno okolo MS neopakovatelné! Trochu mě mrzí, že jsem to nemohl prožívat přímo doma, ale nedá se nic dělat. Každopádně jsem pyšný na to, že se Francie stala znovu po dvaceti letech mistrem světa ve fotbale.



Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo