Generální partner
Světlý režim
5. červen 2019

Lubomír Vlk: Zachránili jsme se, ale sezónu nehodnotíme kladně

Velký rozhovor se sportovním ředitelem MFK Karviná Lubomírem Vlkem o nástrahách, strastech i radostech v sezóně 2018/2019…
Celý klub i fanoušci byli opět jako na trní až do závěrečného zápasu, zda se v Karviné bude hrát nejvyšší soutěž i dál. Opět se to podařilo. Jaká byla karvinská sezóna FORTUNA:LIGY 2018/2019 z vašeho pohledu?
Byly to opět neskutečné nervy. Pamatuji si, jak jsem minulý rok řekl, že bych to už nechtěl znovu zažít a nám se to „povede“ téměř na den přesně a ještě na stejném místě zopakovat i s úspěšnou tečkou. Až na pár pozitivních výjimek ale nemůžeme sezónu hodnotit kladně. Byla nepovedená a my si musíme vyhodnotit, proč tomu tak bylo.

Můžete už teď zmínit a přiblížit některé příčiny?
Když se vrátíme do loňského léta, tak jsme nedotáhli příchod několika hráčů, které jsme měli rozjednané. Kádr nebyl tak kvalitní, jak jsme si představovali. To byl podle mě ten nejzásadnější problém. Musíme zmínit také zranění klíčových hráčů či vražedný los. Ale o tom jsme se bavili už v zimě. Nemáme tak široký kádr, když přijdou těžší zranění, tak to může být až smrtelné. Na podzim jsme měli velký problém v obraně, vypadli nám stopeři, hodně se to tam měnilo a dostávali jsme příliš laciných gólů. Když se tam chytil Filip Panák, tak se těžce zranil. Na jaře se vrátil Pavel Dreksa, ale moc toho neodehrál a zase si přivodil zranění. Na konci nám chyběl i Honza Moravec. Oba nebudou ani na začátku nové sezóny. 

V zimě jste přivedli několik hráčů, výrazněji se však prosadil pouze stoper Milan Rundić.
Byli tady noví trenéři a na českém trhu nebyli hráči k mání, proto jsme vsadili na trenéry, kteří si přivedli fotbalisty, které dobře znali. Stojím si za tím, že ti kluci jsou kvalitní, problémem bylo, že skoro nehráli. To nikdy není ideální. O Milanovi jsme věděli, že to je kvalitní fotbalista, ne nadarmo byl jedním z nejlepších stoperů ve slovenské lize. Vedle Pavla Dreksy se v těch několika málo zápasech na hřišti chytil! Jsem přesvědčený, že kdyby spolu hráli déle, tak by vytvořili hodně kvalitní stoperskou dvojici.

Jak se díváte na ofenzivu?
Musím říct, že máme fantastické statistiky, co se týče vstřelených gólů – Wágner třináct tref, Budínský devět a Guba osm. Ale samozřejmě postupem času přišla zranění nebo karty a konkurence tam chyběla – to je jasné. Odehráli jsme sedmatřicet zápasů, to je vysoké číslo. 

Jarní část jste odehráli vlastně s jediným klasickým útočníkem. Nebyl to risk?
To se nám také moc nepovedlo. V zimě jsme chtěli, aby se Eric Ramirez šel tzv. „vykopat“, odešel do Senice a dařilo se mu tam. K Tomáši Wágnerovi jsme přivedli jako alternativu Christiana Kouakoua, ale tento krok se vůbec nevydařil a v průběhu května jsme se s ním rozloučili.

V polovině března zamířil do Karviné František Straka a dostal od vedení klubu jasné zadání – zachránit ligu.
Jeho příchod vnímám jako obrovské plus. Okamžitě změnil atmosféru v celém klubu, nejenom v kabině. Klima se změnilo od prvního okamžiku, kdy vešel do dveří. Jsem rád, že bude pokračovat i v nové sezóně. Splnil úkol, zachránil FORTUNA:LIGU, a fanoušci ho milují.

Sedmatřicet zápasů je velká porce. Plno hráčů dohrávalo se sebezapřením. Může to být částečná omluva za nadstavbu, ve které tým čtyřikrát z pěti utkání prohrál? 
Ano, je to tak. Kádr nebyl zdravotně v pořádku. My jsme to ale nikde nechtěli ventilovat nebo si dokonce stěžovat. Víme, že fanoušci houfně hlavně v diskuzích na klubovém facebooku probírali, proč jsme v nadstavbě nehráli tak kvalitně jako ke konci základní části, ale znovu říkám, že jsme nechtěli tyto zdravotní problémy nikde ventilovat. Snad to lidé pochopí. Před některými hráči ale smekám klobouk. Odvetu v Jihlavě hráli se sebezapřením, na hranici možností. Problémy měli Ba Loua, Wágner nebo Rundić. Zvlášť před ním klobouk dolů, protože jeho kotník po prvním barážovém utkání vypadal jak balon. Bylo to o vůli a kluci do toho opravdu dali všechno.

Najdete kromě záchrany nějaká pozitiva na právě skončené sezóně? 
Stoprocentně jde o zapracování našich odchovanců a kluků z juniorky. Začal chytat Pastornický, pravidelně hráli Smrž s Lingrem – skvělé! Při zdravotních problémech na konci sezóny jsme sáhli do juniorky a ukázali na Fokaidise, Walu a Putyeru. Je v nich velký potenciál, uvidíme dál. Rád bych se zastavil právě u Olivera Putyery. 



Povídejte.
Je famózní, jak se s tím popral. I pro zkušeného hráče není nic jednoduchého jít to zápasu, ve kterém jde o všechno. Byl to pro něj teprve druhý prvoligový zápas, ale zvládl to a pogratuloval jsem mu.

Dalším velkým pozitivem je přínos a forma Ondřeje Lingra, který je aktuálně na srazu reprezentační jednadvacítky. Souhlasíte?
Potvrdilo se, co tvrdím delší dobu. Pokud bude pravidelně hrát, tak se tam dostane. Moc to Ondrovi přeju, protože on je hráč, který fotbalu dává absolutní maximum. Je vidět, že i z Karviné se dá dostat do jednadvacítky a může být pro další hráče vzorem.

Radost vám jistě musel udělat tým na pražské Letné, odkud si odvezl zaslouženou výhru 3:1.
Už teď je toto vítězství nad Spartou zapsané v klubové kronice zlatým písmem, navíc se jednalo o výhru naprosto zaslouženou. Spartu jsme jasně přehráli. Musím uznat, že jako aktivní hráč jsem na Spartě nikdy ani nebodoval (smích). Společně s dalším jasným vítězstvím proti Baníku mi toto udělalo na jaře velkou radost.

V polovině července startuje další sezóna, pro MFK Karviná už čtvrtá prvoligová. Na jakých postech budete chtít posílit?
Musíme přivést do každé řady jednoho až dva hráče. V tuto chvíli ale nechci být konkrétní.

Několik kmenových hráčů je na hostování. Jak to bude s nimi?
Určitě se zapojí do přípravy. Trenér Straka je chce všechny vidět a dostanou šanci. Konkrétně se bavíme o Tomáši Weberovi, Eriku Puchelovi, Ericu Ramirezovi a Luboši Tusjakovi. 

Víte už, s kterými hráči do přípravy nepůjdete?
Jednáme o tom. Ale jako první se to musí dozvědět oni od nás. 

Máte závěrem vzkaz pro fanoušky?
Rád bych jim poděkoval za podporu v další těžké sezóně. I díky nim jsme se zachránili a v další sezóně se opět bude chodit v Karviné na ten nejlepší český fotbal. Zároveň si moc přeji, abychom z domácího stadionu udělali nedobytnou tvrz a soupeři odsud odjížděli s prázdnou. To se nám dařilo až ke konci základní části, proto jsme si vytvořili rozhodující bodový polštář před Duklou. Na všechny fandy se budeme v nové sezóně těšit a doufejme, že bude klidnější. I když to jsem si přál už před rokem…(smích)
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo