Generální partner
Světlý režim
14. říjen 2010

Beseda Multikultura ve sportu

Dnes odpoledne se konala v Regionální knihovně v Karviné – Fryštátě další beseda s karvinskými fotbalisty. Tentokrát s podnázvem: Multikultura ve sportu.

Jak je důležité ovládat cizí jazyk, se přesvědčili posluchači dnešní besedy. Trenér Karel Kula a hráči MFK OKD Karviná Vladan Milosavljev a Roman Mihálik pohovořili o tom, jak se žije v cizině, a proč je nutné umět cizí jazyky.

Jako první se ujal slova Karel Kula a popsal přítomným svou kariéru. Tento úspěšný hráč Baníku Ostrava a reprezentace Československa zamířil ve svých dvaceti osmi letech na zahraniční angažmá. A ve Stuttgartu poznával úskalí, kterým je vystaven každý cizinec. „Když jsem přišel do Německa, znal jsem pouze pár německých slovíček. Ve škole jsme se učili pouze ruštinu a na studium dalšího jazyka mi nezbýval čas. A právě tento handicap se ukázal v plné nahotě. Když jsme někde přijeli s naší reprezentací, tak jsme se vůbec nedomluvili. Každý kdo může, ať se učí nějakou světovou řeč. Nikdy nevíte, kdy se vám tyto znalosti hodí. Mě samotnému trvalo dva až tři měsíce, než jsem si zvykl na německou mluvu. A když už jsem se naučil mluvit, přišel další problém: neznal jsem pravopis. Což mi činilo potíže při vyplňování různých dotazníků,“ shrnul své zážitky Karel Kula.

S obdobnými peripetiemi se potýkal i záložník MFK OKD Vladan Milosavljev. „Začátky v Karviné byly hodně těžké. Češtině jsem nerozuměl a moje angličtina byla nevalná. Naštěstí se mě ujal bývalý spoluhráč Filip Juroszek a věnoval se mi každou volnou chvíli. Dennodenně jsem mluvil pouze česky a tím jsem se zdokonaloval. Největším paradoxem bylo, když jsem se po půl roce vrátil do Bělehradu, nemohl jsem si vzpomenout na srbská slovíčka a vypomáhal jsem si českými výrazy,“ zavzpomínal Vladan Milosavljev.

I poslední z aktérů Roman Mihálik zdůraznil, že bez znalostí jazyků se dnes nikdo neuplatní. „Možná to zní jako klišé, ale je to tak. A uvědomujeme si to i my fotbalisté. Naše kariéra je omezena věkem a proto musíme myslet i na budoucnost. Bez cizího jazyka bychom se nikde neuplatnili,“ dodal Roman Mihálik.











Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo