Generální partner
Světlý režim
16. březen 2011

Jakub Kafka je mým vzorem, říká brankář U19 Jakub Švrčina

Deset dní před zahájením Moravskoslezské dorostenecké ligy jsme vyzpovídali oporu naší U19 Jakuba Švrčinu. Tento talentovaný gólman zamířil před půlrokem do našeho klubu ze sousedních Vítkovic.

Před půlrokem jste přišel do Karviné ze sousedních Vítkovic. Byla to pro vás dobrá volba?

S odstupem času můžu říct, že to byla pro mě ta nejlepší volba. V Karviné se mi líbí, lidi tady mají fotbal hodně rádi. V klubu je vše úžasné. Plochy, zázemí, a také všichni lidé, kteří se o nás starají. Vítkovice mi však zůstanou navždy v srdíčku. Za těch 6 let jsem tam poznal, jaké to je jít z malého městečka do opravdového klubu, poznal jsem úžasné lidi a odchytal spoustu zápasů. Dostal jsem se i do národního týmu, a to vše díky výborné sezoně v U15. Postupem času se však situace v FCV zhoršovala a všichni víme, jak to s klubem dopadlo. A to mě mrzí.

Vaše začátky v MFK byly hodně hektické. Vzpomeňme například, jak jste chytal dopoledne za U19, odpoledne jste nastoupil za juniorku a druhý den jste dělal „dvojku“ u áčka mužů. Bylo to hodně náročné?

Hektické i náročné to určitě bylo. Ale já si to období užíval, a nesmírně si vážil té šance a důvěry. Být v kabině s Radkem Slončíkem a dalšími úžasnými hráči je určitě sen každého mladého kluka. No a mít možnost trénovat po boku Jakuba Kafky? Je pro mě vzorem. Sleduji jej, naslouchám, učím se od něj. Je to vynikající brankář, a jsem moc rád za každý trénink vedle něj.

Vaše výsledky na podzim nebyly příliš přesvědčivé. Byly zapříčiněny nezkušeností družstva?

Je to pravda. Tým se nově poskládal v letní přípravě, hráči přicházeli a zase odcházeli. Většina týmu jsou kluci mladší, dokonce i o 2 roky. V soutěži jsme sice nováček, ale na podzim nás nikdo nepřehrál. Spíše bych řekl, že jsme měli dost smůly, hodně zápasů rozhodl jeden gól, ale o tom dnešní fotbal je. Bodů je však málo, všichni jsme určitě chtěli hrát v jiných patrech.

V zimní přípravě jste na sobě hodně pracovali. Jaké bylo přípravné období z vašeho pohledu?

Zimní příprava byla letos snad nejdelší, jakou jsem odmalička zažil. Měli jsme necelé 4 měsíce na to, abychom tvrdě pracovali. Ale o tom zimní příprava je a vždycky bude. Kádr se ustálil, přišli noví kluci, kteří okamžitě v týmu našli své místo. Například stopér Milenko Škorič je zatím nejlepší hráč mého věku, se kterým jsem si zahrál. A také Marián Kovařík, u kterého doufáme, že mu to tam bude padat i v lize.

Za deset dní vám začnou mistrovské zápasy. Jaká je nálada v týmu před začátkem jarní sezóny?

Nálada v kabině je dobrá. Na začátek se všichni už moc těšíme a rozhodně i za všechny kluky můžu říct, že se popereme o lepší umístění, než je to aktuální.

V prvním utkání se střetnete na domácí půdě s Frýdkem – Místkem, který jste na podzim porazili 2:1. Takže cíl pro odvetu je jasný? Vítězstvím zahájit jaro?

Chceme doma Frýdek znova porazit a budeme chtít vyhrát každý ligový zápas. Ať doma nebo venku, necháme na hřišti vše pro vítězství.

Jaké jsou vaše další fotbalové plány do budoucna?

Mám poslední půlrok v mládeži. Poslední šance ukázat se vedení a zabojovat o příležitost dostat se po sezóně do Áčka, což je můj sen. Kdyby to nevyšlo, rozhodně bych chtěl u fotbalu zůstat a to někde v nižší soutěži. Buď tady v juniorce anebo někde v okolí. A studovat vysokou školu, na kterou se hlásím.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo