Generální partner
Světlý režim
19. březen 2019

KOMISE ROZHODČÍCH: Sudí Julínek chyboval

V úterý na svém pravidelném zasedání dala Komise rozhodčích FAČR pouze z poloviny za pravdu klubu MFK Karviná se stížností na sudího Pavla Julínka, který svou chybou hrubě ovlivnil páteční duel Karviné v Praze proti Dukle. Trest? Do konce sezóny bude pískat pouze zápasy mládeže…
Velkým tématem, které hýbe už několik dnů fotbalovým Českem, je „zvláštní“ rozhodování hlavního rozhodčího Pavla Julínka v utkání 25. kola FORTUNA:LIGY mezi Duklou Praha a Karvinou. 

Do očí bijící je především fatální chyba hlavního rozhodčího z úvodu zápasu, kdy nařídil (ne)penaltu proti údajnému faulu stopera Karviné Milana Rundiče na jeho srbského kolegu v dresu Dukly Branislava Miloševiće. Penaltu ovšem viděl pouze hlavní rozhodčí, a tak vedení MFK Karviná podalo proti jeho celkovému výkonu protest - více v tiskové zprávě ZDE.

V úterním vydání deníku Sport se k situaci vyjádřil samotný rozhodčí i místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. „Nechápu, proč to pískal. Tím spíš po situaci z minulého kola, kdy sudí Proske písknul penaltu pro domácí Zlín v duelu s Duklou v situaci, kdy tam aspoň nějaké přidržení bylo. My přesto řekli, že takové penalty nechceme,“ uvedl pro Sport i iSport.cz Martin Wilczek.   

Vysvětlení samotného Pavla Julínka? „Ze svého pohledu jsem na hrací ploše nabyl dojmu, že karvinský Rundić kopl do lýtka domácího Miloševiće. Na základě shlédnutí videozáznamu po utkání musím přiznat, že nařízení pokutového kopu pro domácí družstvo byla moje chyba,“ citoval Julínka deník Sport. 

Co na to Komise rozhodčích FAČR? V 1. minutě se rozhodčí Pavel Julínek dopustil chyby, když nesprávně nařídil pokutový kop ve prospěch domácího mužstva, stojí v komuniké na svazovém webu.

Slezský klub dále protestoval proti rozhodnutí sudího Julínka ze 72. minuty, kdy Tomáše Wágnera „ukázkově“ fauloval kolenem do zad a následně chytil pod krkem domácí brankář Matúš Hruška – Julínek místo penalty pro Karvinou pískal útočný faul Wágnera. „V této situaci nejprve hráč hostů zezadu předloktím strčil do zad domácího Ostojiće a tím mu zabránil jít do souboje o míč. Proto jsem nařídil přímý volný kop pro domácí tým,“ vysvětloval dál hlavní rozhodčí.

Komise rozhodčích FAČR dala hlavnímu sudímu za pravdu: V 72. minutě rozhodčí Pavel Julínek správně nařídil PVK ve prospěch domácího mužstva za strčení do soupeře. Tento přestupek předcházel zákroku brankáře na hostujícího útočníka, píše se ještě v komuniké na svazovém webu.

I přes zjevnou a potvrzenou (jednu fatální) chybu rozhodčího, kterou potvrdila Komise rozhodčích FAČR, je slezský klub pochopitelně i nadále rozčarován. „Je sice správné, že sudí Julínek bude potrestán, ale výsledek utkání platí. Stejně tak jsme kvůli pochybení rozhodčího Matějčka přišli o stopera Jána Kriváka, který byl vyloučen po druhé žluté kartě za údajný faul na hráče Bohemians Praha 1905, který na kartu nebyl, a opět to potvrdila také Komise rozhodčích FAČR na svém minulém zasedání,“ prohlásil znepokojený sportovní ředitel MFK Karviná Lubomír Vlk.

Trest pro hlavního arbitra Pavel Julínka je následující -  do konce sezóny bude obsazován pouze do utkání mládeže (Juniorská liga a I. Celostátní liga dorostu).
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo